Jacco Lauret (Mo Rooneh)

Mo Rooneh is een componist en geluidskunstenaar die repetitie van geluid en 'noise' als basiselementen gebruikt in zijn werken. Hierdoor krijgen zijn composities een minimalistisch karakter. De filosofie achter het veelvuldige gebruik van 'noise' in zijn producties is het terugbrengen van een bepaalde werkelijkheid in het doorgaans fictieve karakter van een compositie.Repetitie als verwijzing naar tijd en ‘lawaai’ als een reflectie van het onsamenhangende en de ‘storende’ elementen die ons leven karakteriseren.

Gestart als zanger/toetsenist in verschillende bandjes, 35 jaar geleden, verkende hij het populaire genre van de muziek.

Na een kleine 10 jaar was de conclusie dat de popmuziek niet de gehoopte voldoening bracht om deze discipline voort te zetten.

Na een gekozen 'stilte' van ongeveer 15 jaar waarin hij experimenteerde met verschillende kunstdisciplines, met als doel zichzelf opnieuw uit te vinden, koos hij voor de experimentele muziek. Geïnspireerd door componisten zoals John Cage, La Monte Young and Steve Reich zette hij de eerste schreden op dit terrein.

In 2009 bracht hij zijn eerste solo projecten uit: 'Songs that might be', 'Micro' en 'Cinematographic'. In de daarop volgende jaren werkte hij samen met filmmakers en choreografen die zijn muziek en soundscapes inzetten als ondersteuning van hun werk. Gelijktijdig werkte hij aan 10 composities voor zijn eerste volledige CD 'MaCHiNe', die hij in een periode van 6 maanden opnam in de Mailman studio’s in Utrecht en welke in 2011 uitkwam. Deze CD kreeg veel aandacht bij de VPRO op radio 4 en radio 6 en bij Klara in België. Tevens viel de CD in de smaak bij het grootste niet commerciële alternatieve radiostation in New York WFMU. In 2015 bracht hij de, bij Accent audio in Bergen op Zoom opgenomen, CD 'bleep' uit. Deze productie lijkt, door de aandacht die het kreeg bij 3FM, radio 4, radio 6 en de concertzender, het totale muziekspectrum te overspannen.

Afgelopen november mocht Rooneh de Sakko cultuurprijs voor de Kunsten en Letteren in ontvangst nemen voor zijn, tot op heden gemaakte, oeuvre.

Tom Sanderman Saxofonist Grote ZZP Show

In Actie!

 

Bekijk en luister vooral naar het nummer Insomnia om als voor proefje op het optreden tijdens de Grote ZZP Show of ga naar de website. 

www.mrooneh.com